L’observatori de Sidamon (Lleida)

L’observatori de Sidamon (Lleida)

Sidamon, un petit poble situat a la comarca del Pla d’Urgell, a prop de Mollerussa i a menys de 20 km de Lleida, va quedar durant bona part de la guerra situada a la rereguarda. En canvi, a partir de març de 1938, l’ofensiva de l’exèrcit rebel portada a terme a l’Aragó va culminar en l’entrada de la guerra a Catalunya, amb la presa de Lleida i l’establiment del front als rius Noguera Pallaresa, Segre i Ebre.

Des de l’abril de 1938 fins al gener de 1939, aquests tres rius van marcar la línia de front, construint-se al voltant d’ells per ambdós bàndols moltes posicions defensives. De fet, la línia fortificada republicana del Segre era la més llarga i més important per la defensa de Catalunya, construint-se en ella multitud d’elements com nius de metralladores, trinxeres, observatoris, refugis, posicions artilleres, etc…

Línia del front i situació de forces republicanes al sector de Sidamon al 1938

Línia del front i situació de forces republicanes al sector de Sidamon al 1938

Un d’aquests elements eren els observatoris, uns emplaçaments construïts normalment en els punts més elevats i amb bona visibilitat, amb l’objectiu de poder observar amb una lleugera protecció qualsevol moviment de tropes o aviació enemigues.

Observatori de Sant Carles de la Ràpita (Tarragona)

Observatori de Sant Carles de la Ràpita (Tarragona)

L’observatori de Sidamon, situat a un turó elevat i amb unes bones vistes, era precisament un d’aquests elements que tenia l’objectiu de poder detectar qualsevol moviment de tropes provinent sobretot de Lleida, en mans del rebels des de principis d’abril de 1938. Aquest observatori comptava a més a més amb una trinxera que el comunicava amb un refugi, excavat a l’interior del tossal i que servia per la protecció dels guaites.

Planimetria de l

Planimetria de l

 

Durant el 2016 vam procedir juntament a netejar-lo i recuperar-lo, estant de la següent manera al 2019 (data de les fotos):