El Centre d’Instrucció de Marçà (Priorat)

El Centre d’Instrucció de Marçà (Priorat)

Al poble de Marçà i a les seves rodalies la presència de soldats al 1938 va ser incessant, especialment durant els mesos previs a l’inici de la Batalla de l’Ebre. Allà es van establir des de finals d’abril fins a finals de juliol de 1938 els soldats de la XV Brigada Internacional, creant un campament que va ser conegut com Chabola Valley que va servir com a centre d’instrucció. Aquest campament es trobava situat a un barranc amagat paral·lel a la carretera que uneix les poblacions de Marçà i la Torre de Fontaubella, utilitzant l’antic Molí Paperer (actualment en ruïnes) com a lloc de comandament de la mateixa Brigada; o el Mas d’en Magrinyà com a hospital de campanya.

Antic Molí Paperer, centre de comandament de la XV Brigada Internacional
Comandaments de la XV Brigada Internacional a l’entrada del Molí Paperer (ALBA. PHOTO)
Oficials internacionals a Marçà (ALBA. PHOTO)
Instrucció a Marçà (ALBA. PHOTO)

D’una altra banda, l’estació de ferrocarril de Marçà era la última estació on s’aturaven els trens que es dirigien a la zona de l’Ebre, i per tant l’activitat a ella també va ser molt important, sent bombardejada per l’aviació franquista en diferents ocasions.

Bombardeig de Marçà del 29 de juliol de 1938 a les 17.45 hores (Istituto Storico Parri)

Al poble mateix de Marçà, la presència de soldats era continua, i al llarg d’aquests mesos es van realitzar diferents actes al teatre, al camp de futbol, etc…; habilitant diferents llocs pels serveis del soldats. Avui en dia, encara és visible a un local del poble el rètol original d’Intendència de la XV Brigada Mixta a Marçà, o una de les barraques que formaven part del campament de l’anomenada com Chabola Valley, a un terreny privat situat al terme municipal de la Torre de Fontaubella.

Local destinat a Intendencia de la XV Brigada Internacional i que encara és conserva

a petjada dels internacionals al poble va ser important i al 2003 es va inaugurar un monument als brigadistes a la sortida del poble, en direcció a Capçanes.

D’una altra banda, també existeixen tres tombes de tres brigadistes, situades a la carretera cap a la Torre de Fontaubella, molt a prop del mas que va servir com a comandament de la XV Brigada Internacional (el Molí Paperer). Aquestes tombes pertanyen als brigadistes nord-americans John Cookson, mort l’11 de setembre de 1938 durant la batalla; Clarence Kailin, mort al 2009 i que pel seu desig va voler que fos enterrat al costat del seu amic; i l’argentí F. Jaffa, que es va casar amb una dona de Marçà i també va voler ser enterrat en aquest lloc.

Tombes dels tres Brigadistes