Planimetries de les fortificacions existents a Lloret de Mar

Planimetries de les fortificacions existents a Lloret de Mar

A Lloret de Mar, igual que a la resta de poblacions costaneres catalanes, es van construir tot un seguit de fortificacions amb la intenció de protegir la costa davant de qualsevol possible desembarcament de tropes nacionals. En moltes poblacions de la costa de Girona es van construir fins a dues línies fortificades, una que podríem anomenar de primera línia o de contacte més immediat, situada a la mateixa costa o a les platges més immediates al litoral i composta normalment amb trinxeres excavades a les mateixes platges així com nius de metralladores. D’altra banda, la segona línia, anomenada també com a línia de resistència, estava situada a les altures més immediates al litoral i composta per fortificacions més resistents amb la idea d’oferir una seriosa resistència a l’enemic si aquest havia pogut desembarcar i prendre l’esmentada primera línia.

Actualment, i després de 80 anys del conflicte, a Lloret de Mar només queden una petita part d’aquestes fortificacions, encara que es pot dir que força espectaculars, pertanyents a la segona línia o línia de resistència. Aquestes fortificacions, situades en una propietat privada coneguda com Can Caravana compta amb un petit niu de formigó amb una espitllera i un refugi subterrani, units tots dos elements amb una trinxera molt espectacular, de formigó, amb capacitat per a més de 30 fusellers. També es troba un petit ramal de trinxera d’evacuació amb sortida a un altre refugi, encara que aquest es troba actualment derruït. Curiosament, aquest complex fortificat es troba mirant a la carretera de Blanes, a esquenes de la costa; per tant, es va construir en previsió que els nacionals poguessin haver desembarcat a la desembocadura del riu Tordera i avancessin per la carretera de Blanes, sent assetjats per tant per aquesta posició així com altres que existien a l’altre costat de la carretera.

Trinxera amb les posicions de tirador

Trinxera amb les posicions de tirador

Planimetria del refugi

Planimetria del refugi

Imatge del complex defensiu de Can Caravana de Lloret de Mar

Imatge del complex defensiu de Can Caravana de Lloret de Mar