Las Brigadas Mixtas de Infantería de Marina en la Guerra Civil. Cronología del Cuerpo de 1931 a 1939

Las Brigadas Mixtas de Infantería de Marina en la Guerra Civil. Cronología del Cuerpo de 1931 a 1939

Comencem l’any 2024 amb la nostra segona novetat editorial: Las Brigadas Mixtas de Infantería de Marina en la Guerra Civil. Cronología del Cuerpo del 1931 al 1939, de Juan Carlos Rabanal Delgado, un tema pràcticament inèdit a causa de la poca informació que sobre aquestes Brigades existeix. Juan Carlos Rabanal Delgado, és un veterà del Cos d’Infanteria de Marina i historiador aficionat a la seva trajectòria. Té publicat diversos articles al respecte a revistes especialitzades, principalment dedicats a la participació d’unitats d’Infanteria de Marina, a Cuba i Filipines, durant els processos independentistes esdevinguts a finals del segle XIX, però amb aquesta obra incursiona per primera vegada a la historiografia del Cos durant la Guerra Civil Espanyola.

 

 

 

Tal com explica el seu autor, el Cos d’Infanteria de Marina espanyola, considerat el més antic del món i precursor d’aquest tipus de tropes a nivell internacional, continua sent un gran desconegut per a la majoria, tot i comptar amb una tradició que s’aproxima als 500 anys d’història. Al llarg de la seva existència podem trobar moments àlgids i, per contraposició, èpoques crítiques en què es va arribar a decretar-ne l’extinció o, en el millor dels casos, el traspàs a l’Exèrcit; amb què havia intervingut conjuntament durant els principals conflictes interns que es van donar des del segle XIX al nostre país, tant a la metròpoli com als territoris d’ultramar d’Amèrica, Àsia i el Nord d’Àfrica.
Aquest debat va ser el que va arribar a les autoritats de la Segona República en instaurar-se aquest sistema polític al nostre país el 1931, adoptant aquesta la postura més radical de les possibles; la seva desaparició definitiva l’any 1935. No obstant això, l’esclat del conflicte el 1936 provocaria que els diferents governs republicans posterguessin la mateixa i potenciessin les seves escasses forces, arribant a constituir fins a quatre Brigades Mixtes d’Infanteria de Marina, cosa que va donar lloc a la derogació de la Llei de 24 de novembre de 1931 que abocava a la desaparició. El mateix tracte van rebre aquelles forces del Cos que es van adherir als revoltats; encara que el seu estudi no forma part d’aquest assaig.
Aquesta obra no només tracta les mesures adoptades envers el Cos per part de les autoritats republicanes, tant les implementades a causa de la seva decretada extinció com les  aplicades per a la seva potenciació, atesa la seva intervenció en l’enfrontament fratricida que es va produir entre 1936 i 1939. També s’aprofundeix en la intervenció de les unitats constituïdes per la República per enfrontar-se a l’alçament militar, les intervencions, vicissituds en campanya i el destí final. Així d’aquesta manera, al llibre trobem informació sobre el Regiment Naval nº1, els primers batallons i les 151a, 95a, 94a i 56 Brigades Mixtes d’Infanteria de Marina. Uns aspectes inèdits fins ara, amb què es pretén treure de l’ostracisme històric tant les actuacions com els components, fins ara anònims i d’aquells que s’han pogut identificar, del que col·loquialment es coneix com a «La Infanteria de Marina republicana», fugint del biaix ideològic i plasmant únicament tot allò localitzat en diferents publicacions i documentació oficial.
Finalment assenyalar que tot aquell que vulgui adquirir el llibre ho pot fer enviant un mail a griegceditorial@gmail.com, o enviar un Whatsapp al número 649229740, on s’informarà la manera de procedir amb la seva compra, sent el seu preu de 28 euros amb enviament inclòs.

A continuació us deixem algunes imatges que han servit per complementar el llibre: