Itineraris de la Guerra Civil al Maresme

Itineraris de la Guerra Civil al Maresme

La comarca del Maresme va tenir un paper força desconegut i al mateix temps molt interessant durant la Guerra Civil. Tot i que no va esdevenir front de combat fins els últims dies de gener de 1939, els diferents municipis de la comarca van viure el conflicte d’una manera intensa.

Precisament per recuperar la memòria del paper que van tenir els diversos municipis de la comarca, s’han creat tres itineraris que ajuden a comprendre com va ser la Guerra Civil al Maresme. Impulsat pel Consell Comarcal del Maresme i ideat per GRIEGC des de finals de 2017, hem treballat en els continguts i el disseny de les 41 senyals que conformen els tres itineraris repartits per 10 municipis de la comarca del Maresme.

Els tres itineraris son:

 • Itinerari de Defensa de Costes
 • Itinerari de Rereguarda i Front
 • Itinerari de les Ambaixades
 • Itinerari de Defensa de Costes:

Un d’aquests itineraris implica les poblacions costaneres de la comarca, que van jugar un paper cabdal en la defensa del territori. Al llarg de tot el litoral, des de Montgat fins a Malgrat de Mar, es van construir un gran nombre de posicions defensives a primera línia amb l’objectiu de defensar la costa davant de qualsevol amenaça de desembarcament de tropes franquistes o atacs navals. Aquesta defensa es va basar especialment en emplaçaments d’artilleria i multitud de nius de metralladores disseminats per tot el litoral que, avui dia, en bona part encara es poden apreciar.

 • Malgrat de Mar
Monument als Brigadistes
Bateria de costa del Parc del Castell
 • Santa Susanna
Niu de metralladores de la Platja de les Dunes
 • Mataró
Niu de la platja de Sant Simó
 • Vilassar de Mar
Niu de metralladores de la Mar Xica
 • El Masnou
Niu de metralladores de la platja d’Ocata I
Niu de metralladores de la platja d’Ocata II
Niu de metralladores de la platja d’Ocata III
Niu de metralladores de la platja del Masnou
Niu de metralladores de Ca l’Antic
Niu de metralladores i senyal de la Platja de les Dunes de Santa Susanna
Senyal dels nius de metralladores de la platja de Sant Simó
Senyal del niu de metralladores de la platja d’Ocata I a El Masnou
Senyal i niu de metralladores de Ca l’Antic a El Masnou

Itinerari Rereguarda i Front:

Un altre itinerari també important pretén donar a conèixer com aquests municipis de la comarca, situats a la rereguarda republicana, van haver de fer front a les diverses dificultats de la guerra. Des de l’inici del conflicte, la confiscació d’edificis i la seva reconversió en altres usos, la necessitat de canvi de producció de les indústries a una indústria de guerra o la creació d’hospitals per tal de poder atendre els soldats ferits, van ser algunes de les necessitats originades. Però també d’altres, com ara donar aixopluc al gran nombre de refugiats que van ser acollits en diferents municipis del Maresme, o la construcció de refugis antiaeris per protegir a la pròpia població civil davant dels temibles bombardeigs.

 • Malgrat de Mar
Torre de l’Esquena – Seu del Comitè de Guerra
Seminari dels Maristes – Seu del Comitè Antifeixista
Escola Vedruna – Seu de la CNT i per a refugiats
 • Calella
Escola Pia – Caserna de Milícies del Maresme
Fàbrica Llobet
 • Sant Vicenç de Montalt
Església – Projectil italià
 • Mataró
Caserna Artilleria – Seu del Consell Comarcal del Maresme
Can Marfà – Indústria de Guerra
Hospital de les Brigades Internacionals – Escola dels Salesians
Presó de Mataró – Centre correccional
Seu CNT, escoles i llocs per a refugiats – Escola Pia
Magatzem de queviures i Mercat – Basílica
 • Argentona
Can Garí – Colònia Espartaco
 • Premià de Dalt
Colònia infantil Negrín Las Acacias
 • El Masnou
Refugi antiaeri de la Mina d’Aigua
Senyal a la seu del Consell Comarcal del Maresme
Senyal a l’Escola Pia de Mataró
Senyal davant dels colegis dels Salesians de Mataró
Seminari dels Maristes de Malgrat de Mar
 • Itinerari de les Ambaixades:

L’últim dels itineraris és el que dona una singularitat especial al Maresme durant la Guerra Civil, perquè no té lloc a cap altre territori de Catalunya. I és que principalment a partir dels fatídics bombardeigs del 16, 17 i 18 de març de 1938 que va haver de patir la capital catalana i que va generar una gran quantitat de víctimes, les diferents delegacions diplomàtiques van decidir traslladar les seves ambaixades i consolats. Van trobar a algunes poblacions del Maresme, com Caldes d’Estrac i Sant Vicenç de Montalt per exemple, unes localitats tranquil·les i properes a Barcelona per establir-hi les seves delegacions. D’aquesta manera, el Maresme es va convertir en una comarca internacional, amb ambaixades i consolats arrelats al territori.

 • Caldes d’Estrac
Can Bastos – Lloc de residència del cònsol francès
Can Boada – Ambaixada de Costa Rica
Can Carol – Forces d’Assalt
Can  Marcelino Coll – Consolat Francès
Can Mercè i Garriga – Consolat Britànic
Can Nadal i Garriga– Comitè Republicà
Can Soler – Ambaixada Britànica
Casa de Fusta – Ambaixada dels Neerlandesa
Can Puig Marcet – Ambaixada de Bulgària
Can Miracle – Ambaixada Argentina
Torre Seldwyla- Cònsol honorari de Suïssa
Caldescans – Consolat de Dinamarca
 • Sant Vicenç de Montalt
Villa Blanca – Ambaixada de Mèxic i residència d’Azaña
Can Valls – Ambaixada França (Parc del germans Gabrielistes);
Can Pellicer – Ambaixada Suècia
Can Badia – Ambaixada Suïssa
Can Bastos, lloc de residència del cònsol francés (Caldes d’Estrac)
Can Boada, ambaixada de Costa Rica (Caldes d’Estrac)
Can Pellicer, ambaixada de Suècia (Sant Vicenç de Montalt)
Villa Blanca, ambaixada de Mèxic i residència d’Azaña (Sant Vicenç de Montalt)

El valor històric d’aquests tres itineraris queda totalment justificat per la gran quantitat de vestigis materials que van tenir el seu paper durant la Guerra Civil, i que encara es conserven arreu de la comarca. Amb aquesta feina, simplement es pretén recuperar de l’oblit tots aquests llocs i que esdevinguin una eina de memòria col·lectiva per a futures generacions.