Les fortificacions de l’Aldea

Les fortificacions de l’Aldea

L’Aldea, situada al sud de la província de Tarragona i propera a la desembocadura del riu Ebre, va esdevenir una població tranquil·la situada a la reraguarda catalana, fins que va començar l’ofensiva de l’exèrcit franquista a l’Aragó el 9 de març de 1938. Aquesta ofensiva va trencar les línies republicanes en terres aragoneses i en molt poc temps, les tropes franquistes ocupaven poblacions catalanes; culminant el 15 d’abril amb l’arribada dels rebels al Mar Mediterrani i aïllant el territori republicà. D’aquesta manera, la línia del front es va establir en els rius Segre i Ebre i l’Aldea va passar en poc temps, de ser una població situada a la rereguarda a estar en primera línia de combat.

Es precisament per aquest motiu que les tropes republicanes van crear una nova línia de fortificació que anava des de l’Aldea fins a l’Ampolla, per cobrir tot el territori del delta al nord del riu Ebre. En total eren uns 49 nius de metralladores, repartits entre els termes municipals de l’Aldea, Deltebre, Camarles i l’Ampolla; orientats especialment cap al riu Ebre i cap al litoral que van ser construïts pel Batalló de Sapadors del Vè Cos d’Exèrcit.

Mapa de la línia de fortificacions

Mapa de la línia de fortificacions

Les fortificacions que van ser construïdes per aquesta unitat a l’Aldea van ser inventariades en un informe per l’exèrcit als anys 40, i ens permet tenir una idea de com eren totes aquestes fortificacions de les que la gran majoria avui en dia ja no existeixen. En aquest informe, on s’acompanya les descripcions i els croquis, totes les posicions defensives estaven inventariades amb la lletra T seguida de un número que identificava els fortins.

En el cas de l’Aldea eren les següents:

– T-14. Petit niu per fusell metrallador que es trobava a la part esquerra del riu Ebre, a 100 metres de la carretera general de València a Barcelona , al lloc denominat “La Palma” i a uns 200 metres d’Amposta. Aquest niu era tot de pedra, amb el seu interior recobert amb ciment i amb una sola espitllera.

– T-15. Fortí metrallador situat al lloc denominat “El Canal”. Es trobava a la dreta de la carretera València-Barcelona a uns 1.200 metres d’Amposta i a uns 50 metres separat de la carretera i a uns 700 metres de l’estació de ferrocarril de l’Aldea. El fortí, de forma quadrada, comptava amb dos espitlleres i amb banqueta per la metralladora, tenint la seva entrada per la part posterior.

– T-16, T-17, T-18, T-19 i T-20. 5 fortins metralladors que es trobaven situats a la finca coneguda com “La Palma”, a uns 400 metres d’Amposta aproximadament. Tots amb les mateixes característiques d’estructura quadrada, entrada posterior i amb una sola espitllera i banqueta per metralladora. Tots aquests fortins creuaven els seus focs entre si, sent la comunicació més propera la carretera general i la línia del ferrocarril Tortosa-La Cava.

 • T-16: Eren dos nius de metralladores situats a l’interior de una casa propietat de pagesos a uns 200 metres de la carretera general.
 • T-17 i T-18: Aquests fortins estaven situats a 250 metres de l’anterior fortí T–16, units a 10 metres l’un de l’altre.
 • T-19: Es trobava a la mateixa distància que els anterior.

– T-26, T-30, T-31, T-32, T-36, T-37, T-41, T-42. 8 fortins metralladors d’estructura quadrada amb espitllera frontal, banqueta per l’arma i entrada posterior.

 • T-26: Posició situada al canalet a 50 metres del T-15, al lloc denominat “Cuba”, amb el seu punt de mira cap a Amposta, creuant els seus focs amb els altres fortins. És tractava d’un niu metrallador de ciment i formigó, sent el seu nus de comunicacions més proper l’estació de l’Aldea i la carretera a uns 700 metres de distància.
 • T-30 i T-31: Aquests nius metralladors de maó i ciment es trobaven situats dintre de la Finca Bernís, amb una distància un de l’altre de 30 metres, creuant-se el seus focs entre si amb el T-26, que es trobava a uns 800 metres.
 • T-32: Es trobava a 500 metres del T-30 i T-31, al lloc anomenat com Finca Badia. Comptava amb una sola espitllera orientada cap a Amposta, sent la seva construcció igual que els anteriors i creuant els seus focs amb el T-31 i T-33.
 • T-36 i T-37: Eren iguals entre si, separats només 20 metres i creuant els seus focs. El primer es trobava a l’interior del convent de l’Aldea, a una distància aproximada de 600 metres de l’estació de ferrocarril de l’Aldea i la carretera general. L’altre posició es trobava dintre del lloc denominat “Cuba”, propietat de Joan Cuba, al camí veïnal Amposta-La Cava i orientada la seva espitllera cap els arrossars.
 • T-41 i T-42: Es trobaven al lloc denominat “Madisla” a 20 metres un de l’altre, situats a 1.500 metres de la carretera general i de l’estació de ferrocarril de l’Aldea.

– T-27. Niu metrallador situat a l’interior d’una casa de pagès. Estava construït de ciment i formigó amb gruixudes bigues de ferro que cobrien el sostre amb tres espitlleres, orientades cap a l’Aldea, els arrossars i Amposta respectivament. La seva situació era immillorable, ja que es trobava a 1 km de la carretera València-Barcelona, al lloc denominat “Cuba” a 500 metres de les posicions 15 i a 300 metres de la 26, creuant els seus focs amb ells.

– T-28. Es tractava de dos nius de metralladores situats a l’interior d’una casa de pagès de la fincs Bernís, cadascú d’ells amb una sola espitllera orientades als arrossars i a Amposta. Estaven situats a 400 metres del T-27 i a 800 metres de l’estació de ferrocarril de l’Aldea i de la carretera general València-Bacelona. La seva construcció era de ciment i maó amb grans bigues de ferro i creuava els seus focs amb el T-27.

– T-29. Fortí metrallador que es trobava situat a l’interior de la casa de pagès de la finca Mas Bernís. La seva construcció era de ferro de bigues amb ciment i maons. De planta quadrada però amb entrada lateral, la seva única espitllera estava orientada cap Amposta, creuant els seus focs amb la posició T-28 i situat a la mateixa finca que les posicions T-30 i T-31, a 1 quilòmetre de la línia del ferrocarril i la carretera general.

– T-33, T-34 i T-38. 3 fortins metralladors d’estructura quadrada i dos espitlleres am una petita entrada a la part posterior. Les posicions 33 i 34 eren construïdes de ciment i formigó, iguals entre si.

 • T-33: Es trobava situat a 50 metres de la posició T-32 a la finca Estora. Tenia comunicació amb l’estació de l’Aldea per un camí veïnal, mentre que el tren Amposta-La Cava es trobava a uns 2.500 metres.
 • T-34: Es trobava a 100 metres de la posició T-33 en una altre finca, situada la posició a l’interior de la casa de pagès, creuant-se els dos fortins els seus focs.
 • T-38: Es trobava a 150 metres de la posició T-37, al lloc denominat Rabanals a 1 km del poble de l’Aldea i de la carretera i el ferrocarril. Estava situat a l’interior de la casa de pagès. Construït de ciment i formigó amb gruixuts pals que cobrien el sostre.

– T-35. Es trobava situat a la finca R. Fores a 400 metres de la posició T-34 i a uns 700 metres de l’estació de ferrocarril de l’Aldea i la carretera general. Aquest niu de metralladores de ciment armat amb bigues gruixudes de ferro, es trobava a l’interior de la casa de pagès, i comptava amb espais per dos metralladores amb dos espitlleres.

– T-39. Es trobava situat a la finca Rabasals a 1 quilòmetre de la línia de ferrocarril i carretera general València-Barcelona. Es un niu metrallador de ciment i formigó recobert semblant a la posició T-33, amb una sola espitllera, amb el sostre amb gruixuts pals de pi. Tenia la seva entrada protegida per un lateral i amb una sola espitllera en una cantonada del niu.

– T-40. Es trobava situada a 900 metres de l’anterior posició T-39 i a 1 quilòmetre de l’estació de l’Aldea al lloc denominat Punta d’Abad. Era de ciment i formigó amb gruixudes bigues de ferro, amb entrada posterior i dos espitlleres laterals.

– T-43. Niu metrallador situats a uns 10 metres de la posició T-42, amb el qui creuava els seus focs; al lloc denominat Modislo. La seva construcció era de ciment i formigó, igual que el T-16. Comptava amb una sola espitllera situada a una cantonada orientada als arrossars.