Itinerari dels vestigis de la Guerra Civil a Los Monegros

Itinerari dels vestigis de la Guerra Civil a Los Monegros

Compartim la informació sobre els vestigis de la Guerra Civil a Los Monegros, també coneguda com a Ruta Orwell, encara que en aquest cas s’ha ampliat a alguns municipis més.

La ruta es distribueix entre 8 llocs diferents, destacant primer el Centre d’Interpretació de la Guerra Civil d’Aragó ubicat a Robres. És un bon punt de partida per conèixer de primera mà com es va desenvolupar la contesa a Aragó i que serveix perfectament per comprendre molts dels successos que es van dur a terme. Els llocs següents a visitar són els vestigis que encara es conserven al voltant dels Monegres i que han estat recuperats al llarg d’aquests anys. Entre ells destaca sense cap mena de dubte les posicions de la Serra d’Alcubierre, on el visitant pot endinsar-se en les posicions republicanes que defensaven la serra a través de les seves trinxeres. Altres posicions importants i espectaculars, també a Alcubierre, és la Ruta de les Tres Huegas, on es pot visitar una zona recuperada que va servir com a bivac i descans per a les tropes franquistes. Molt a prop d’aquest lloc hi ha el monòlit que commemora la Batalla de Sant Simó, ocorreguda el 9 d’abril de 1937.

Altres punts d’interès en aquesta meravellosa ruta és el niu de metralladores de Lanaja, el refugi antiaeri de Monegrillo, la posició de Santa Quiteria a Tardienta o la Font del Saso a Albalatillo, aquest darrer pertanyent al camp d’aviació de Sariñena i on hem desenvolupat diferents treballs de recuperació durant aquests anys.

La visita a tots aquests llocs fa d’aquest itinerari una ruta molt recomanable per conèixer els diferents vestigis que hi ha a la zona de Los Monegros.