El Centre d’Interpretació de la Línia del Cinca

El Centre d’Interpretació de la Línia del Cinca

Després de molta feina i constància, l’1 de juliol de 2022 per fi es va poder inaugurar el Centre d’Interpretació de la Línia del Cinca a Monzón (Osca). Han estat moltes hores per definir els continguts, la realització del muntatge, el trasllat de les peces, etc… però ha valgut la pena.

Primer de tot hem d’agrair a l’Ajuntament de Monzón, tant a la corporació municipal actual com a l’anterior, per creure en aquest projecte i tot el suport que se’ns ha donat. Especialment, volem agrair a Elena Franco, tècnica de cultura i turisme de l’Ajuntament de Monzón, totes les facilitats que ens ha donat per dur a terme aquest projecte. També hem d’agrair l’ajuda que ens ha donat molta gent de manera desinteressada en l’adquisició de peces, com el Grup de Recreació Primera Línia, o la cessió d’algunes per part del col·leccionista Josep Payàs; així com tots aquells que ens han ajudat en el muntatge d’aquest Centre d’Interpretació, destacant a Joaquín, Ramón o Joan, entre d’altres. A tots ells moltes gràcies.

El projecte del Centre d’Interpretació de la Línia del Cinca és la culminació del treball que es va iniciar el 2017 a partir de la realització de l’inventari i la catalogació dels vestigis de la Guerra Civil a Monzón vinculats a la Línia del Cinca. A partir d’aquí, vam començar els treballs de recuperació d’alguns d’aquests vestigis i a realitzar visites guiades. En els anys següents, altres municipis es van anar sumant a aquest projecte, recuperant també el patrimoni bèl·lic i fent visites guiades.

Precisament per vertebrar tot aquest projecte neix el Centre d’Interpretació de la Línia del Cinca, on el visitant podrà trobar tota mena d’informació a través de múltiples panells sobre aquesta línia defensiva: la seva organització, les seves fortificacions, saber qui en van ser els protagonistes, etc.

El Centre està dividit en tres pisos: sala principal, soterrani i primer pis.

  • A la sala principal el visitant podrà trobar una introducció principal sobre la Línia del Cinca i una galeria fotogràfica dels principals vestigis de cadascun dels municipis que conserven fortificacions de la Línia del Cinca. A més, també hi ha una sala d’audiovisuals, on es pot veure una breu recreació i un bosc de pantalles amb fotografies d’època de les fortificacions de la Línia del Cinca.

  • Al soterrani hi ha un display a través de maniquins que representa un refugi antiaeri, un polvorí i un lloc de sanitat.

  • Per part seva, el primer pis compta amb una abundant informació sobre la Línia del Cinca a través de múltiples panells. També s’exposa diferent material d’època en diversos expositors, així com es pot trobar una reproducció d’un niu de metralladores a mida real i un tram de trinxera com els construïts a la Línia del Cinca.

Amb tota aquesta informació i museografia, s’ha buscat intentar explicar la importància de la Línia del Cinca, tan desconeguda durant la Guerra Civil, tot i que va ser la línia defensiva més important construïda a Aragó durant la guerra.

 Esperem que el Centre d’Interpretació de la Línia del Cinca sigui del gust de tots els visitants i ajudi a comprendre i conèixer aspectes més desconeguts sobre la fortificació a la Guerra Civil. Us esperem al carrer Blas Sorribas nº31 de Monzón (Osca) els dissabtes de 10:00 a 14:00 hores i de 16:00 a 19:00 hores; i els diumenges de 10:00 a 14:00 hores.

(El Centre d’Interpretació de la Línia del Cinca romandrà tancat durant novembre de 2022 i els mesos de gener i febrer de 2023).