Villanueva de Huerva: front de guerra

Villanueva de Huerva: front de guerra

La localitat de Villanueva de Huerva va quedar establerta com a front de guerra a partir del 22 de setembre de 1936, quan la propera localitat de Fuendetodos, fins aquesta data en mans franquistes, va ser ocupada pels republicans. De fet va ser un cop de mà que es va traduir en una ofensiva sorpresa protagonitzada per uns 140 milicians pertanyents a la columna Carod-Ferrer que es van enfrontar a un grup de guàrdies civils i falangistes que es trobaven al poble. Les forces rebels van rebre el suport d’uns 700 efectius mentre que les republicanes van rebre el suport de la Columna Ortiz, establint-se una lluita per Fuendetodos que va durar dos dies. Els republicans van aconseguir sortir victoriosos d’aquests combats i a més d’ocupar Fuendetodos, també van aconseguir algunes zones del propi municipi de Villanueva de Huerva; establint ambdós bàndols diferents posicions defensives.

<strong>Cotxe de la Columna Ortiz</strong>

Cotxe de la Columna Ortiz

Per part franquista, es van construir diferents posicions defensives que tancaven pel sud el que era conegut com el cinturó defensiu de Saragossa, situades les més importants al voltant de la carretera de Fundetodos amb la intenció d’aturar qualsevol avenç republicà que pogués venir d’aquesta direcció. Fins i tot en les altures més immediates situades a rereguarda i que dominaven la localitat de Villanueva de Huerva, es van establir també diferents posicions defensives com a observatoris i trinxeres, amb el doble objectiu de vigilar les forces republicanes; i alhora disposar de més zones atrinxerades per a completar així la defensa. Per la seva altura i la seva visió sobre el camp enemic, es va triar el Picocho per establir aquests punts de vigilància i defensa, construïnt-se a les seves altures diferents trinxeres.

<strong>Posicions defensives franquistes de Villanueva de Huerva</strong>. AGMAV, M. 602,26.

Posicions defensives franquistes de Villanueva de Huerva. AGMAV, M. 602,26.

<strong>Posicions defensives franquistes de Villanueva de Huerva</strong>. AGMAV. M. 2085, 28

Posicions defensives franquistes de Villanueva de Huerva. AGMAV. M. 2085, 28

<strong>Fortí del bàndol rebel a Villanueva de Huerva</strong>. GRIEGC

Fortí del bàndol rebel a Villanueva de Huerva. GRIEGC

Per la seva banda, els republicans van organitzar la seva defensa a partir del domini que van tenir de les altures, establint tota una sèrie de trinxeres, observatoris, nius de metralladores i refugis per al personal. Aquest va ser el cas del massís anomenat com El Frontón, que amb la seva gran altura dominava tota la plana de la carretera cap a Villanueva de Huerva. Va ser el lloc triat pels republicans per erigir, entre altres construccions defensives, un observatori amb l’objectiu de poder observar qualsevol moviment de tropes franquistes o un possible avenç cap a Fuendetodos.

<strong>Mapa franquista sobre posicions republicanes al sector Villanueva de Huerva-Fuendetodos</strong>. AGMAV, M.1259,15

Mapa franquista sobre posicions republicanes al sector Villanueva de Huerva-Fuendetodos. AGMAV, M.1259,15

<strong>Observatori republicà en El Frontón</strong>. GRIEGC

Observatori republicà en El Frontón. GRIEGC

No obstant això, el 9 de març de 1938 va ser precisament aquest lloc l’elegit perquè el Cos d’Exèrcit Marroquí iniciés la seva ofensiva en què es coneixeria com a Batalla d’Aragó, avançant per la carretera i arrasant les defenses republicanes, arribant a ocupar la població de Fuendetodos aquell mateix dia.