L’Observatori de La Figuera

L’Observatori de La Figuera

Al terme municipal de La Figuera (Priorat), a prop de l’ermita de Sant Pau, és conserva un observatori construït per les tropes republicanes amb una vista formidable sobre el riu Ebre, i que va ser utilitzat en gran mesura durant la famosa Batalla de l’Ebre.

Els treballs per construir un observatori al terme municipal de La Figuera es van iniciar al maig de 1938, situat a uns 500 metres de l’Ermita de Sant Pau, en concret a la punta sud del turó, i a poc més de 10 km del riu Ebre. L’observatori comptava amb una vista extraordinària, ja que abastava des de Faió, la fondalada de l’Ebre i les serres de la Picossa, Cavalls i Pàndols, fins pràcticament Móra d’Ebre.

Respecte als treballs a l’observatori, aquests es van perllongar durant un mes i mig, excavant a la roca una gran trinxera de forma circular revestida de ciment, amb un espai central dedicat per l’observació, i camuflant-se amb terra i vegetació. A la part del darrera de l’observatori, es trobaven les cabanes que van ser utilitzades pels militars republicans. Actualment encara es conserven molt d’aquestes.

L’observatori va tenir una gran utilitat durant la Batalla de l’Ebre, ja que el mateix cap de l’Exèrcit de l’Ebre, el coronel Juan Modesto Guilloto, va seguir l’inici de l’ofensiva des del mateix. La importància d’aquest observatori el demostra el fet que s’instal·lés el lloc de comandament de l’Exèrcit de l’Ebre a la casa nº1 de la Plaça de la Vila, al mateix poble de La Figuera.

En quant l’accés a l’observatori, aquest és molt senzill, ja que es troba senyalitzat i molt a prop de l’ermita de Sant Pau, situada a les afores de La Figuera. S’arriba agafant la primera sortida a mà dreta de la carretera T-730 en direcció a La Torre de l’Espanyol, per un camí asfaltat que puja fins l’anomenada ermita.