Les fortificacions del Tossal de les Aguaderas de Castejón del Puente (Osca)

Les fortificacions del Tossal de les Aguaderas de Castejón del Puente (Osca)

El Tossal de les Aguaderas a Castejón del Puente (Osca), compta a dia d’avui amb un impressionant complex defensiu visitable, dels millors conservats que es troben a l’Aragó. La posició es va recuperar en gran part al 2006 a través del programa Amarga Memòria, tot i que el projecte es va abandonar fins fa tres anys, en què una altra vegada s’han anat duent a terme projectes de millora i de manteniment de les fortificacions.

Castejón del Puente va comptar durant la Guerra Civil amb posicions defensives molt importants, pertanyents totes elles a la Línia fortificada del Cinca; una línia que va començar a construir-se a finals d’agost de 1936 i es va perllongar fins a principis de 1938. Aquesta línia fortificada va ser la més important que van construir els republicans a l’Aragó, estenent al llarg de 180 km, des de Boltaña (Osca), fins a Horta de Sant Joan (Terra Alta).

Les fortificacions de Castejón del Puente pertanyien al sector de Montsó, i estaven dividides en tres posicions diferents: Llomes de Montsó (la més important de totes amb 8 nius de metralladores, una bateria d’artilleria de 155 mm, dues seccions d’artilleria de 75 mm, 20 refugis, més de 2 km de trinxeres, etc …); Lloma nº1 (Tossal de les Aguaderas) i Lloma nº2 (posició més petita que les anteriors). En total, eren posicions per 2.500 homes, amb camins coberts per comunicació d’unes trinxeres a altres, ja que totes estaven disposades en els vessants de les llomes, comptant a més amb 3 quilòmetres de pistes d’accés.

L’objectiu principal de totes aquestes fortificacions era impedir el trànsit per la carretera de Barbastre a Montsó i el ramal de via fèrria que anava de Selgua a Montsó. Al mateix temps, també pretenia batre per rereguarda la riba dreta del Cinca, creuant focs amb les posicions de Fonz.

A l’octubre de 1937, la posició defensiva de la Lloma nº1 (Tossal de les Aguaderas), estava finalitzada, presentant les següents característiques:

  • Lloma nº1. Tossal de les Aguaderas
  • Infanteria

– Camins o rases d’unió: 33 metres de camí o rases d’unió de trinxeres i observatoris sense cobrir.

 

– Trinxeres: Trinxera que vorejava tot el tossal.

– Nius de metralladores: Dos nius de metralladores dobles amb casamates blindades consistint el blindatge en parets de maó de 0,60 metres i coberta amb carrils separats 0,30 metres i 0,80 metres de gruix de formigó. Un niu senzill de metralladores amb el mateix blindatge.

– Refugis. Dos refugis per metralladores en forma circular de 3 metres de diàmetre blindat amb 1 metre de formigó i 2 metres de roca. Un refugi blindat de 9,80 x1,40 metres combinat amb un altre refugi de 16 x 1,05 metres amb capacitat per a 100 homes amb iguals gruixuts que els anteriors.

  • Artilleria.

– Observatori: Un observatori blindat unit amb la trinxera.