Centre d’Interpretació 115 Dies (Batalla de l’Ebre)

Centre d’Interpretació 115 Dies (Batalla de l’Ebre)

Situat a Corbera d’Ebre, el nom d’aquest centre ve donat precisament pels 115 dies que va durar la Batalla de l’Ebre i és el principal i més gran Centre d’Interpretació del COMEBE. Precisament, el COMEBE (Consorci Memorial dels Espais de la Batalla de l’Ebre) és una entitat sorgida en 2001 i adscrita a l’Administració de la Generalitat de Catalunya, que té per objectiu la recuperació de la història i la memòria de la Batalla de l’Ebre, així com la posada en valor i la gestió dels vestigis i del patrimoni memorial en general que estan vinculats. El COMEBE ha recuperat al llarg d’aquests anys, diferents espais i vestigis vinculats amb la Batalla de l’Ebre, i creat fins a cinc centres d’interpretació diferents al llarg del territori, situats a diferents poblacions que van tenir un paper important durant la Batalla de l’Ebre. El principal d’aquests centres del COMEBE és el que està situat a Corbera d’Ebre, (Centre de Interpreació 115 Dies), on s’explica com va ser la batalla de l’Ebre, sent els altres quatre petits centres dedicats a diferents temàtiques relacionades amb la batalla.

El Centre d’Interpretació 115 Dies ofereix al visitant una autèntica visió completa del desenvolupament de la batalla a través d’una molt bona museografia que inclou moltes peces originals, des d’armament fins a objectes més quotidians, que poden contemplar-se en grans vitrines; tot això molt ben identificat i explicat. De tots els museus dedicats a la Batalla de l’Ebre, és l’únic que compta amb panells tàctils que permet visualitzar a través de mapes, el desenvolupament de la batalla, explicant a més amb una ambientació molt bona a través dels seus diferents àmbits entre els quals està organitzat el Centre.

D’aquesta manera, a partir d’un primer àmbit introductori, l’àmbit «El pas del riu» mostra els primers dies de l’conflicte, així com els objectius assignats per a cada un dels exèrcits enfrontats. Al seu torn, els àmbits «Els preparatius de l’ofensiva» i «115 dies de combats», ens endinsen en el desenvolupament de la batalla en si, les diferents ofensives i contraofensives per part dels dos bàndols, tenint en compte a més diferents factors que no només l’estrictament bèl·lic.

Els últims espais del Centre d’Interpretació tracten sobre el final de la batalla i les conseqüències que va tenir aquesta sobre la població del territori, realitzant així un treball de recuperació de la memòria històrica sobre la Batalla de l’Ebre.

115 Dies és un Centre d’Interpretació modern, amb una bona museografia que acompanya en tot moment el relat de la Batalla de l’Ebre, on a més poden apreciar-se objectes d’època i especialment armament divers; que permetrà al visitant tenir unes bones nocions sobre el desenvolupament i el significat de la Batalla de l’Ebre.