L’enfonsament del vapor Manuel pel creuer Canarias (Roses, Girona, 11/11/1936)

L’enfonsament del vapor Manuel pel creuer Canarias (Roses, Girona, 11/11/1936)

El creuer Canarias va adquirir una fama molt important durant la Guerra Civil, especialment a la costa catalana, on va ser temut a totes les poblacions litorals, sobretot a partir del bombardeig naval que va realitzar a la localitat de Roses el 30 d’octubre de 1936. Precisament en aquesta població i poc després de realitzar aquest bombardeig naval, va realitzar una altre operació, en aquest cas contra el tràfic marítim, aconseguint l’enfonsament del vapor Manuel. L’acció va anar precedida pel que va ser el primer bombardeig que va haver de patir la ciutat de Barcelona durant la Guerra Civil, un bombardeig naval realitzat el 10 de novembre de 1936 per part precisament del creuer Canarias, tot i que sense pràcticament conseqüències.

Vista de Roses

Vista de Roses

Creuer <em>Canarias</em>

Creuer Canarias

Així per tant i una vegada realitzat l’anomenat atac sobre la capital catalana, el Canarias va allunyar-se de Barcelona continuant amb la seva navegació durant la nit del 10 al 11 de novembre, on va arribar a creuar-se amb un creuer italià. A les 06:00 hores del dia 11 de novembre, els propis tripulants del Canarias van rebre l’ordre d’extremar la vigilància, ja que anaven a la captura d’un vaixell mercant. Durant tot el dia, el vaixell es va passar enfeinat en aquesta tasca, trobant-se a les 20:30 hores al golf de Roses; i només mitja hora més tard, va ser tocada a bord la senyal de xafarranxo de combat. El Canarias es trobava amb les llums apagades, a l’entrada del golf i a l’aguait d’un vaixell mercant que s’apropava amb les llums reglamentàries enceses, inconscient del perill que corria en aquell moment; i que es va acabar situant a només uns 200 metres del creuer franquista. El Canarias el va sorprendre per darrera, enfocant-lo amb un reflector, podent llegir des del creuer el nom del vaixell entrant al golf: Manuel-València. El Manuel, propietat de la família de naviliers valencians Illueca, havia estat intervingut en els turbulents inicis del conflicte per la CNT de València i cobria regularment la línia Alacant-València-Seta-Marsella, transportant bocois de vi cap a França. En aquest viatge anava de Marsella a Tarragona portant, segons els documents oficials, queviures destinats al front de Madrid, encara que entre la tripulació existia la sospita que els “queviures” que proclamava el manifest de càrrega era en realitat material de guerra.

Vapor <em>Manuel</em>

Vapor Manuel

Tornant a l’acció del Canarias, una vegada reconegut el vaixell, el comandant del creuer va alertar per megafonia al vaixell mercant que aturés les seves màquines i el desallotgés, ja que en cinc minuts seria enfonsat. Però el Manuel per la seva banda no va contestar a les exigències del Canarias, que en vistes de les circumstàncies, el va disparar una canonada. Tot seguit i després d’aquest seriós advertiment, el Manuel va acceptar les ordres del creuer, però una avaria momentània al reflector del Canarias va fer que aquest s’apagués; moment que va aprofitar el Manuel per intentar fugir. De fet, el Manuel només tenia dos opcions: intentar refugiar-se a Roses o encallar per intentar salvar el carregament. El Canarias va encendre una altre vegada el reflector un cop resolta la petita avaria, i els canons de 120 mm van començar a disparar sobre el Manuel, provocant-li nombrosos impactes a la línia de flotació. El petit vaixell mercant, tot i que es va anar escorant, també va intentar guanyar la costa com fos, però el Canarias li va començar a obrir foc amb les metralladores de 40 mm: la número 1 va disparar contra el pont del Manuel i la número 3 contra les escotilles, provocant la mort de tots aquells tripulants que intentaven sortir.

El reflector per la seva part va ser desviat de manera momentània per reconèixer la zona; però quan una altra vegada va tornar a girar per enfocar al Manuel, ja no es podia veure el vaixell i només s’observava un gran cercle d’aigua que s’anava ampliant i alguns objectes flotants. El reflector del creuer va continuar enfocant la mar en busca de supervivents, però només va poder divisar un petit iot amb només cinc o sis homes en busca de la costa de Roses. Aquests a més a més d’haver de suportar el metrallament des del Canarias, també van haver de patir el metrallament per part del milicians de Roses, que els confonen amb un escamot de desembarcament enemic. L’endemà el mar va tornar alguns dels cadàvers de les víctimes, recollits per la Mercedes, la barca de pesca del Dr. Pujol, el metge de Roses, incautada pels milicians. En total el Canarias va efectuar 15 dispars, i durant el canoneig va poder observar com s’apagava el far del Cap de Creus i un altre situat a la dreta del golf de Roses.

Vapor <em>Manuel</em>

Vapor Manuel

Fitxa Tècnica1

 • Nom: Manuel
 • Noms anteriors: Gobelas/Bizkor/Beatrice/Annie Thérèse/Cyclop
 • Nom amb què és conegut: Manuel Ramos, Vapor d’en terra
 • Activitat: mercant
 • Tipus de vaixell: vapor
 • Material de construcció: ferro
 • Data d’avarament: 1873
 • Drassana: Reiherst Schiffswerft und Maschinenfabrik A.B.T. Brandenburg, Hamburg (Alemanya)
 • Eslora: 74,61 metres
 • Mànega: 9,60 metres
 • Puntal: 5,51 metres
 • Tonatge: 976 tones
 • Propulsió: mecànica
 • Bandera/Port de matrícula: espanyola/València
 • Armador o propietari: Sucesor Viuda de E. Illueca
 • Capitá: Mariano Bengoetxea
 • Tripulació/Número de víctimes: 21/16
 • Càrrega: vegeu text
 • Lloc del naufragi: a l’est de punta Falconera
 • Data del naufragi: 11-11-1936
 • Causa del naufragi: artilleria naval
 • Profunditat: ~ 100 metres
 
Vapor <em>Manuel</em>

Vapor Manuel

1Arxiu Municipal de Roses