Els bombardeigs aeris al port de Roses

Els bombardeigs aeris al port de Roses

D’entre els principals objectius de les tres aviacions que formaven l’aviació del bàndol rebel va destacar sobretot els atacs i bombardeigs als diferents ports catalans, sent sobretot el port de Barcelona el més castigat al llarg de tota la guerra, seguit pel de Tarragona. L’objectiu d’aquests atacs era molt senzill, intentar deixar fora de servei els ports o com a mínim, minvar la seva utilitat, per tal de reduir els punts d’entrada dels vaixells mercants que abastien el bàndol republicà en tots els àmbits. Durant aquests bombardeigs, també s’aprofitava si en ells es trobaven vaixells per intentar enfonsar-los, com serien els casos sobretot dels bombardeigs del port de Barcelona.

Els objectius a bombardejar per l’aviació franquista sobre les instal·lacions i el tràfic marítim als ports tenia com a missió l’entorpiment del tràfic marítim, la descàrrega de material i minvar la moral, destacant com els ports més importants a principis de 1938 els ports de Roses, Barcelona i Tarragona seguit del de Palamós, i els de Port de la Selva i Sant Feliu de Guíxols, amb l’objectiu sobre aquests últims per exemple de vigilància i bombardeig si s’observava activitat al port. Però aquests ports no serien els únics en ser atacats ja que per exemple els petits ports de Vallcarca i Garraf també haurien de patir diferents bombardeigs al llarg del conflicte.

Deixant de banda els dos grans ports de Catalunya, el de Barcelona i el de Tarragona; els bombardeigs sobre els ports de Palamós, Sant Feliu de Guíxols, Roses i El Port de la Selva esdevindrien força importants ja que tractarien a més de col·lapsar els propis ports, intentar aturar l’intens tràfic marítim que aquests quatre ports tenien amb els ports del sud de França.

Bombardeig del 6 de febrer de 1938 del port de Roses

Bombardeig del 6 de febrer de 1938 del port de Roses

 

Així per exemple, el port de Roses va patir diversos bombardeigs, sobretot durant el 1938, tot i que la primera agressió aèria que patiria la ciutat seria el 24 d’agost de 1937. Ja al 1938 durant el primer semestre d’any, els avions al servei dels rebels van visitar la ciutat el 7 febrer; el 7 abril (morint a conseqüència d’aquest bombardeig el primer auxiliar de màquines del guardacostes de la Flotilla de Vigilància i Defensa Antisubmarina de Catalunya V-16) i el 5 i el 29 de maig. En aquest darrer dia Roses va ser bombardejada dos vegades, a les 08:15 i a les 10:40 hores i durant el segon d’aquests atacs els avions rebels van llençar les seves bombes sobre el port, caient un total de catorze bombes a la base dels Serveis Marítims que quedaria destrossada, a més a més de provocar un mort i dos ferits, tots mariners d’altres bases

Bombardeig del 29 de maig de 1938

Bombardeig del 29 de maig de 1938

El 17 d’agost els avions italians tornarien a la ciutat i llençarien un total de 100 bombes, 50 explosives i 50 incendiàries, totes al casc urbà, provocant la destrucció de tretze cases i la mort de quatre persones; mentre que pocs dies després, el dia 23 del mateix mes quatre S-79 a les 11:00 hores llençarien vint bombes explosives i altres vint incendiàries de 50 kg a la zona portuària, sense ocasionar grans desperfectes. Els aparells intentarien també bombardejar algunes barques pesqueres, però sense assolir-les i tot i que esclatarien moltes bombes a l’aigua, aquestes ocasionarien tres ferits

Bombardeig del 23 de maig de 1938

Bombardeig del 23 de maig de 1938

Els atacs al port continuarien durant aquests darrers dies d’agost i primers de setembre i només dos dies després, el 25 d’agost a les 9:18 hores cinc aparells llençarien unes setanta-cinc bombes entre explosives i incendiàries a la zona del port, tot i que sense ocasionar víctimes; mentre que el dia 1 de setembre a les 23:15 hores un sol hidroavió llençaria trenta bombes explosives al port i a la muntanya, sense provocar víctimes ni danys.

D’una altra banda, el 5 setembre a les 12:12 hores, quatre aparells italians procedents del sud i amb rumb nord, a una alçada de 4.900 metres, llençarien cinquanta bombes de 100 kg sobre el moll del port i la població, destruint quatre edificis i ocasionant desperfectes en altres cinc més, provocant un mort. El darrer bombardeig aeri realitzat sobre Roses d’aquell any seria protagonitzat per avions italians el dia 26 de novembre a les 09:30 hores tot i que no tindria gaires conseqüències al caure totes les bombes sobre la muntanya

Bombardeig del 26 de novembre de 1938

Bombardeig del 26 de novembre de 1938

Els atacs aeris continuarien en canvi a partir de 1939, en concret al final de l’ofensiva de Catalunya protagonitzada pel bàndol rebel, i el 27 de gener de 1939 altre cop seria bombardejada la població (en aquest cas dos vegades, a les 09:15 hores i a les 10:45 hores), igual que els dies 6, 7 i 8 de febrer, tenint com a objectiu acabar amb les poques unitats navals que es trobaven en aquest port.

Bombardeig del 27 de gener de 1939

Bombardeig del 27 de gener de 1939