Els Fortins de Villanueva de Huerva

Els Fortins de Villanueva de Huerva

Situat a 45 km al sud de Saragossa es troba el municipi de Villanueva de Huerva, una localitat que des dels inicis de la Guerra Civil va quedar en mans del bàndol rebel, sent una població més de la immediata rereguarda franquista, contribuint a les operacions militars que es van dur a terme en aquest sector. No obstant això, la presa de Fuendetodos per forces republicanes a finals de setembre de 1936 va provocar que Villanueva de Huerva es convertís en escenari de lluita, establint-se el mateix front al seu territori. Per aquest motiu, la localitat va comptar sempre amb un bon nombre de forces del bàndol revoltat i es van fortificar tots els seus accessos amb unes imponents construccions defensives, formant part aquestes en el que es coneixeria com Cinturó defensiu de Saragossa. Aquestes defenses formaven un arc defensiva que englobava des Zuera al nord, passant per San Mateo de Gállego, Leciñena, Port d’Alcubierre, Villamayor, Alfajarín, Quinto i Belchite fins a Villanueva de Huerva al sud.

Al voltant de Villanueva de Huerva es van construir diferents posicions defensives que envoltaven la localitat a l’estar situada aquesta en primera línia de combat. La majoria d’elles es van construir amb la idea de frenar qualsevol ofensiva republicana des de la carretera de Fuendetodos. D’aquesta manera van existir diverses posicions, denominades Horca, Patíbulo, Viñas, Avanzada i San Vicente, algunes d’elles connectades entre si mitjançant trinxeres i totes elles envoltades de filferro espinós per dificultar l’avanç de la infanteria republicana. També es van construir altres posicions més avançades com casamates i blocaos, bàsicament per cobrir amb foc de metralladora la carretera, existint també emplaçaments per artilleria i per a armes antitancs. De fet la carretera comptava amb una estacada i fins amb tres talls de carretera diferents. Així mateix, en les altures més immediates a la localitat i en la seva rereguarda, es van construir trinxeres i es van establir observatoris, com va ser el cas del Picocho, per així poder vigilar qualsevol moviment de tropes republicanes en el sector.

Posicions defensives del bàndol rebel a Villanueva de Huerva

Posicions defensives del bàndol rebel a Villanueva de Huerva

Sobre els fortins existents a Villanueva de Huerva, cal destacar primer que durant la Guerra Civil es coneixia com blocaus o també casamata qualsevol construcció sòlida destinada a albergar algun tipus d’arma defensiva, normalment metralladores, encara que també podien albergar armes antitancs o petites peces d’artilleria. Disposava, com és el cas dels blocaos de Villanueva de Huerva, d’espitlleres (obertures estretes i allargades) o simplement obertures per on fer foc de fusell des del seu interior. Sobre la seva construcció, aquests blocaos o casamates eren de gran resistència a l’estar construïts de formigó i reforçats amb acer o planxes d’acer, cobrint tota l’estructura encara que de vegades s’aprofitava la forma del terreny per així estalviar part de la construcció.

 

Existien dos tipus de blocaos dels construïts a Villanueva de Huerva durant la guerra: els blocaos per pelotó i els blocaos per esquadra. Els blocaos per esquadra estaven construïts per albergar una metralladora i un grup reduït d’homes, mentre que els blocaos per pelotó tenien una mida més gran, concebuts per albergar dues metralladores i diverses esquadres al seu interior.

Blocao per esquadra

Blocao per esquadra

A diferència dels blocaos per esquadra, els blocaos de pelotó comptaven amb una dependència interior on es albergava una cambra per oficial i un dipòsit d’aigua. No obstant això, tant els blocaos de pelotó com els d’esquadra estaven concebuts per proporcionar una defensa a 360 º.

Blocao per pelotó

Blocao per pelotó