GRIEGC | L’emplaçament artiller de Fonz
2422
post-template-default,single,single-post,postid-2422,single-format-standard,ajax_fade,page_not_loaded,,qode_grid_1200,qode-content-sidebar-responsive,qode-theme-ver-10.0,wpb-js-composer js-comp-ver-4.12,vc_responsive

L’emplaçament artiller de Fonz

L’emplaçament artiller de Fonz

Les obres de fortificació en el Sector del Cinca van constituir una zona fortificada de 200 km que es va estendre des de Boltaña a Horta de Sant Joan a la rereguarda del front d’Aragó, aprofitant el fossat natural del riu Cinca, fins a la confluència amb el riu Ebre, continuant després entre la zona muntanyosa de Gandesa. La seva motivació va ser preveure un possible replegament parcial del front establert i llavors, servir de suport i base d’operacions per a l’ofensiva immediata.

Dintre d’aquesta fortificació de la Línia del Cinca es van arribar a construir una infinitat de posicions defensives, destacant sobretot nius de metralladores i trinxeres, així com observatoris i altres elements defensius. Entre aquests també van ser molt importants els emplaçaments artillers, amb la intenció de crear un gran ventall de foc que pogués englobar tota la línia fortificada.

A Fonz es va arribar a construir un fabulós emplaçament artiller excavat a la roca, així com aljubs per a les peces, trinxeres, camins coberts i un observatori, entre d’altres; tot i que no existien posicions per infanteria.

Plànol general de les posicions defensives de Fonz

Plànol general de les posicions defensives de Fonz

Sobre l’emplaçament artiller, ideat per a una bateria de 155 mm, fins al dia 1 d’abril de 1937 existien 4 túnels amb 78 metres; sent el progrés realitzat durant el mes d’abril de 48 metres de túnel més; existint a finals de mes per tant un total de 126 metres de túnel construït. La pista d’accés a les bateries es trobava acabada ja al mes d’abril de 1937; encara que no obstant això, la pista coberta es trobava per començar durant les mateixes dates. En canvi, i durant el mes d’abril es van realitzar 120 metres, donant-se per finalitzada el 2 de maig del 1937.

Les obres de l’emplaçament van continuar al llarg del mateix any i en el mes d’octubre s’estava construint un observatori i s’havien finalitzat 1.900 metres de pista (dels quals 100 metres estaven construïts en camí cobert) i que sortint de Fonz, anaven a parar a l’Ermita de Sant Josep, on es trobava l’emplaçament artiller.

Cal destacar que l’emplaçament artiller de Fonz no va entrar en combat a causa del ràpid avanç de l’exèrcit del bàndol revoltat que va portar a terme al març de 1938, i que va comportar a la pràctica la finalització de la Guerra Civil a tot l’Aragó.

Secció bateria de Fonz

Secció bateria de Fonz

Secció bateria de Fonz

Secció bateria de Fonz